Col·lecció de novel·la policíaca, d'Edicions 62, la primera publicada en català. Dirigida per Manuel de Pedrolo, aparegué regularment del 1963 al 1969 i, després de la publicació d'una setantena de títols fou tancada l'any següent. El 1981 hom publicà una selecció de la col·lecció. El 1985, amb la incorporació de Xavier Coma com a director, fou rellançada amb el nom de Seleccions de la Cua de Palla i s'hi publicaren més de cent cinquanta títols, amb una especial preferència per la novel·la negra nord-americana. El 1996 els nous títols passaren a publicar-se a la col·lecció El Cangur fins el 1998, que tancà. El 2006 hom rellançà la col·lecció amb el nom de La Nova Cua de Palla. Ha traduït al català els escriptors més importants del gènere (S. Japrisot, G. Simenon, D. Hammett, R. Chandler, M. Miller, J.H. Chase, J. Le Carré, Ch. Himes, etc.).

l'Enciclopèdia



14 de nov. 2011

Es presenta a L'H el llibre sobre la història de l'editorial ‘La Cua de Palla'

digital-h.cat, 14 de novembre de 2011


Llibres exposats

Realitzat pel director de la Biblioteca de la Bòbila, Jordi Canal

La Biblioteca de la Bòbila va acollir divendres la presentació del llibreLa Cua de Palla: retrat en groc i negre, escrit pel director d’aquesta biblioteca, Jordi Canal, i pel professor de llengua i literatura catalanes a la Universitat de Salamanca, Àlex Martín.

La Cua de Palla: retrat en groc i negre, que edita Alrevés, és un assaig sobre els 50 anys de vida de la col·lecció de novel·la negra en llengua catalana ‘La Cua de Palla’, una col·lecció de culte amb un disseny molt identificat amb els colors groc i negre de les seves portades. ‘La Cua de Palla’va néixer l’any 1963 de la mà de Manuel de Pedrolo i va ser tot un referent en literatura de gènere negre i criminal en català. Fins al 2006, es van publicar sota aquest segell uns 250 volums.

El llibre que ara es presenta, en 400 pàgines i 32 làmines il·lustrades a tot color, analitza totes les etapes d'aquesta col·lecció, alhora que traça la història del gènere negre i policíac a casa nostra. Una col·lecció que oferia literatura criminal de butxaca, a un preu assequible.

Jordi Canal, ha assenyalat que ‘La Cua de Palla: retrat en groc i negre’, és un estudi exhaustiu sobre la història de la novel·la negra en català.

Canal ha destacat, que el disseny de la portada del llibre, ha estat a càrrec de l’autor de la portada de la primera edició de ‘La Cua de Palla’, Jordi Fornás, que va morir aquest al setembre sense poder veure la seva darrere obra publicada.

Biografia dels autors

Jordi Canal i Artigas (Berga, 1955) dirigeix la Biblioteca la Bòbila de L’Hospitalet, primera biblioteca pública del país dedicada a aquesta especialitat i difusor del gènere negre i policíac; és el creador del fanzine L'H Confidencial i del primer club de lectura de novel·la negra a l'Estat espanyol. Des de 2007 coordina el Premi Internacional de Novel·la Negra L'H Confidencial. A més, forma part de diversos jurats de premis literaris de novel·la negra.

Àlex Martín Escribà (Barcelona, 1974) és professor de llengua i literatura catalanes i codirector del Congrés de Novel·la i Cinema Negre a la Universitat de Salamanca. Part de la seva activitat investigadora se centra en l'estudi del gènere negre i policíac en llengua castellana i catalana. És autor de diverses publicacions sobre el gènere negre entre les que destaca Catalana i criminal, un assaig que recull l'estudi de la novel·la policíaca catalana del segle XX.