Col·lecció de novel·la policíaca, d'Edicions 62, la primera publicada en català. Dirigida per Manuel de Pedrolo, aparegué regularment del 1963 al 1969 i, després de la publicació d'una setantena de títols fou tancada l'any següent. El 1981 hom publicà una selecció de la col·lecció. El 1985, amb la incorporació de Xavier Coma com a director, fou rellançada amb el nom de Seleccions de la Cua de Palla i s'hi publicaren més de cent cinquanta títols, amb una especial preferència per la novel·la negra nord-americana. El 1996 els nous títols passaren a publicar-se a la col·lecció El Cangur fins el 1998, que tancà. El 2006 hom rellançà la col·lecció amb el nom de La Nova Cua de Palla. Ha traduït al català els escriptors més importants del gènere (S. Japrisot, G. Simenon, D. Hammett, R. Chandler, M. Miller, J.H. Chase, J. Le Carré, Ch. Himes, etc.).

l'Enciclopèdia



18 de des. 2011

‘La Cua de Palla: retrat en groc i negre’, submergeix-te en el gènere negre i policíac

Neus Medina. Llegir Llibres, 18 de desembre de 2011

Els seus autors Jordi Canal i Artigas i Àlex Martín Escribà han fet un recull de les diferents etapes de la col·lecció


Coberta del llibre

Si ets un amant de la novel·la negra i policíaca no et pots perdre la col·lecció "La Cua de Palla", la més important en aquest gènere a Catalunya, que es va publicar des dels anys setanta i fins fa uns anys. De fet, l'editorial Labutxaca va recuperar alguns dels seus títols més coneguts i els va reeditar.

El mes passat i en relació a aquesta col·lecció, els escriptors especialitzats en el gènere negre i policíac, Jordi Canal i Artigas i Àlex Martín escribà van presentar el seu llibre 'La Cua de Palla: retrat en groc i negre', fent referència a les emblemàtiques cobertes que aquestes històries portaven. L'obra està publicada per l'editorial Alrevés i recull les diferents etapes d'aquesta col·lecció, els autors fan un recorregut per la història del gènere en aquells anys i context i elaboren un apèndix de consulta sobre la col·lecció i les seves adaptacions al cinema. Les cobertes del llibre han estat a càrrec de Jordi Fornas, mort recentment i el pròleg de Xavier Coma.

La col·lecció de novel·la original va ser la primera del gènere publicada en català i va córrer a càrrec de l'editorial Edicions 62. Va estar dirigida per Manuel de Pedrolo i aparegué regularment entre els anys 1963 i 1969; després, va ser tancada. L'any 1981 es va llançar una selecció de la col·lecció i el 1985, amb la incorporació de Xavier Coma com a director, va ser rellançada amb el nom 'Seleccions de la Cua de Palla' amb la que es publicaren més de 150 títols. Del 1996 al 1998 els nous títols es publicaren a l'editorial 'El Cangur' i el 2006 es tornà a editar amb el nom 'La Nova Cua de Palla'. Així, veiem que des dels seus inicis i tot i tenir moment d'aturada, la col·lecció 'Cua de Palla' ha acompanyat a tots els catalans.

Ara, són el Jordi i l'Àlex els que la tornen a portar als nostres dies. El primer és director de la biblioteca La Bòbila de l'Hospitalet, la primera biblioteca del país dedicada al gènere negre i policíac. El segon és professor de llengua i literatura catalana i co-director del 'Congreso de Novela y Cine Negro' de la Universitat de Salamanca.

Pel que fa a la col·lecció 'Cua de Palla' en general i al sev favor, cal destacar que gràcies a ella hem pogut llegir en català les obres d'autors tan importants dins el gènere com Japrisot, Simenon, Hammett, Chandler o Millar.