Col·lecció de novel·la policíaca, d'Edicions 62, la primera publicada en català. Dirigida per Manuel de Pedrolo, aparegué regularment del 1963 al 1969 i, després de la publicació d'una setantena de títols fou tancada l'any següent. El 1981 hom publicà una selecció de la col·lecció. El 1985, amb la incorporació de Xavier Coma com a director, fou rellançada amb el nom de Seleccions de la Cua de Palla i s'hi publicaren més de cent cinquanta títols, amb una especial preferència per la novel·la negra nord-americana. El 1996 els nous títols passaren a publicar-se a la col·lecció El Cangur fins el 1998, que tancà. El 2006 hom rellançà la col·lecció amb el nom de La Nova Cua de Palla. Ha traduït al català els escriptors més importants del gènere (S. Japrisot, G. Simenon, D. Hammett, R. Chandler, M. Miller, J.H. Chase, J. Le Carré, Ch. Himes, etc.).

l'Enciclopèdia27 de set. 2011

Un llibre recull la història de la col·lecció de La Cua de Palla.

L'illa dels Llibres, 27 de setembre de 2011


Ara l’editorial Alrevès publica un assaig per oferir un repàs per la història de la col·lecció


La col·lecció de La Cua de Palla ha estat un dels grans referents de la novel·la negra en català. Els primers títols de La Cua de Palla van ser publicats l’any 1963 i es van mantenir fins a l’any 1970. Posteriorment, el 1981 es va reiniciar la col·lecció, que va durar fins a l’any 1996. A l’any 2006 es va crear la nova Cua de Palla amb els títols El falcó maltès i Noblesa obliga. Primer va ser dirigida per l’escriptor Manuel de Pedrolo, feina que anys més tard va continuar Xavier Coma.

Per La Cua de Palla s’han editat escriptor destacats de gènere com G. Simenon, D. Hammett, R. Chandler, M. Miller, J.H. Chase o J. Le Carré. Més de 150 títols, amb una especial preferència per la novel·la negra nord-americana.

Ara l’editorial Alrevès publica, La Cua de Palla: retrat en groc i negre, un assaig per oferir un repàs per la història de la col·lecció on no hi falten les famoses cobertes de color negre i groc.

El Bibliotecari i difusor del gènere negre i policíac Jordi Canal, director de la Biblioteca la Bòbila de l’Hospitalet i Àlex Martín Professor de llengua i literatura catalanes i codirector del Congrés de Novel·la i Cinema Negre a la Universitat de Salamanca han estat els responsables d’aquest assaig sobre la col·lecció de La Cua de Palla.