digital-h.cat, 20 d'octubre de 2011
Gran difusora de la novel·la negra a Catalunya
El director de la Biblioteca la Bòbila, Jordi Canal, ha publicat el llibre 'La Cua de Palla: retrat en groc i negre' que ha escrit juntament amb el professor de llengua i literatures catalanes de la Universitat de Salamanca Àlex Martín Escribà. És un estudi sobre la col·lecció de novel·la negra en català que va fundar Manuel de Pedrolo el 1963 per a Edicions 62 i que, en diferents etapes, ha arribat fins al 2009.
Jordi Canal explica que la base de la col·lecció era “la novel·la negre americana, els grans clàssics, i novel·la contemporània francesa i autors anglesos, algun alemany”.
L’estudi examina la història de totes les èpoques de La Cua de Palla, especialment en les etapes dirigides per Manuel de Pedrolo i Xavier Coma. També repassa la història del gènere negre i policíac a Catalunya i Espanya des dels anys seixanta fins a l’actualitat.
Per Jordi Canal, “Pedrolo es va anticipar deu anys al boom de la novel·la negre produït després de la mort de Franco i va crear una col·lecció quan a la resta de l’Estat no existia res semblant”. I explica d’on prové l’expressió cua de palla: “Pedrolo deia que els malfactors tenen la cua de palla i sempre se’ls hi acaba encenent però que és important que a una novel·la costi una mica que s’encengui perquè en cas contrari no tindríem història”.
La Cua de Palla: retrat en groc i negre incideix especialment en els traductors dels anys seixanta, que es van veure obligats a crear un llenguatge per traduir aquest tipus de novel·les que tenien poca tradició a Catalunya. També es parla del disseny de les cobertes de Jordi Fornas, amb il·lustracions, i la relació de les novel·les publicades a la col·lecció amb el món del cinema, de manera que l’obra es converteix també en una eina de consulta sobre la novel·la i el cinema negres.
El llibre compta amb un pròleg del màxim especialista espanyol de la novel·la negre nordamericana, Xavier Coma. La coberta l’ha fet Jordi Fornas especialment per aquest llibre i és com la del primer llibre publicat a la col·lecció.