Col·lecció de novel·la policíaca, d'Edicions 62, la primera publicada en català. Dirigida per Manuel de Pedrolo, aparegué regularment del 1963 al 1969 i, després de la publicació d'una setantena de títols fou tancada l'any següent. El 1981 hom publicà una selecció de la col·lecció. El 1985, amb la incorporació de Xavier Coma com a director, fou rellançada amb el nom de Seleccions de la Cua de Palla i s'hi publicaren més de cent cinquanta títols, amb una especial preferència per la novel·la negra nord-americana. El 1996 els nous títols passaren a publicar-se a la col·lecció El Cangur fins el 1998, que tancà. El 2006 hom rellançà la col·lecció amb el nom de La Nova Cua de Palla. Ha traduït al català els escriptors més importants del gènere (S. Japrisot, G. Simenon, D. Hammett, R. Chandler, M. Miller, J.H. Chase, J. Le Carré, Ch. Himes, etc.).

l'Enciclopèdia



12 de febr. 2009

Anunci de Labutxaca
La històrica col·lecció de novel·la negra d'Edicions 62 La Cua de Palla recupera una dotzena de títols a partir d'aquest mes, publicats amb el segell de butxaca labutxaca, segons que informa aquesta editorial. El pròxim dia 14 de maig arribaran a les llibreries: El carter sempre truca dues vegades, de James M.Cain; La clau de vidre, de Dashiell Hammett; La dama del llac, de Raymond Chandler, i La bella dorment, de Ross McDonald. El disseny de les cobertes -en groc i negre- part de la mateixa estètica de la col·lecció en les seves versions precedents, mentre que els textos s'han compost de nou perquè puguin ser més llegibles i, en el cas de El carter sempre truca dues vegades, s'han restituït els passatges eliminats per la censura franquista.


Els primers títols de La Cua de Palla van ser publicats l'any 1963 i es van mantenir fins a l'any 1970. Posteriorment, el 1981 es va reiniciar la col·lecció, que va durar fins a l'any 1996, i es va iniciar una nova etapa que va concloure el 1997. Amb el clàssic de Dashiell Hammett El falcó maltès i la novel·la de Donna Leon Noblesa obliga es va crear el 2006 la nova Cua de Palla, mentre que ara es recuperen dotze nous títols en edició de butxaca en temps en els quals el gènere sembla revifar.

lamalla.cat (2009)