Col·lecció de novel·la policíaca, d'Edicions 62, la primera publicada en català. Dirigida per Manuel de Pedrolo, aparegué regularment del 1963 al 1969 i, després de la publicació d'una setantena de títols fou tancada l'any següent. El 1981 hom publicà una selecció de la col·lecció. El 1985, amb la incorporació de Xavier Coma com a director, fou rellançada amb el nom de Seleccions de la Cua de Palla i s'hi publicaren més de cent cinquanta títols, amb una especial preferència per la novel·la negra nord-americana. El 1996 els nous títols passaren a publicar-se a la col·lecció El Cangur fins el 1998, que tancà. El 2006 hom rellançà la col·lecció amb el nom de La Nova Cua de Palla. Ha traduït al català els escriptors més importants del gènere (S. Japrisot, G. Simenon, D. Hammett, R. Chandler, M. Miller, J.H. Chase, J. Le Carré, Ch. Himes, etc.).

l'Enciclopèdia14 de febr. 2009

Anunci de l'editorial
"La segona mort de La Cua de Palla, la mítica col·lecció policíaca dirigida per Manuel de Pedrolo entre els anys 1963 i 1970 i represa el 1981, no ha comportat l'enterrament de la novel·la negra: Edicions 62 ha decidit publicar-la, més esporàdicament, en col·leccions obertes. El cansament del lector per seguir, mes a mes, un any rere un altre, unes narracions que tenen molts punts en comú --tècnics, estilístics i temàtics-- ha afectat alhora La Negra de la Magrana, col·lecció creada el 1986 que es troba en estat agònic.

Edicions 62 inclourà els clàssics de la novel·la negra nord-americana i anglosaxona que uns anys enrere haguessin format part de La Cua a les noves col·leccions Butxaca i Èxits."

Lluís Bonada (1998)