Col·lecció de novel·la policíaca, d'Edicions 62, la primera publicada en català. Dirigida per Manuel de Pedrolo, aparegué regularment del 1963 al 1969 i, després de la publicació d'una setantena de títols fou tancada l'any següent. El 1981 hom publicà una selecció de la col·lecció. El 1985, amb la incorporació de Xavier Coma com a director, fou rellançada amb el nom de Seleccions de la Cua de Palla i s'hi publicaren més de cent cinquanta títols, amb una especial preferència per la novel·la negra nord-americana. El 1996 els nous títols passaren a publicar-se a la col·lecció El Cangur fins el 1998, que tancà. El 2006 hom rellançà la col·lecció amb el nom de La Nova Cua de Palla. Ha traduït al català els escriptors més importants del gènere (S. Japrisot, G. Simenon, D. Hammett, R. Chandler, M. Miller, J.H. Chase, J. Le Carré, Ch. Himes, etc.).

l'Enciclopèdia17 de febr. 2009

Coberta del llibre
"Què fa que avui a les escoles les novel·les policíaques siguin llibres de lectura? Què fa que la crítica o la història de la literatura se n'ocupin? Què fa que els escriptors de 'cultura', la literatura 'seriosa', n'acusin la influència? És senzillament inexacte dir que el públic lector més cultivat, sempre prou reduït, ha acabat cedint i ha reconegut els valors d'un gènere que milions de lectors ja apreciaven; tampoc seria correcte dir que el gran públic tenia raó i que el públic minoritari ha hagut de corregir el seu error. El cert és que la literatura popular o de consum, i amb ella la novel·la policíaca, ha fet irrupció a les institucions acadèmiques. Com que han canviat gustos, mentalitats i actituds, reduir la literatura als escriptors i obres de què ens parlen els manuals, és no solament una limitació intel·lectual sinó un risc professional. Si volem compensar les dosis habituals d'avorriment cal cercar lectures estimulants: la novel·la policíaca ens les proporciona.

I quines novel·les policíaques? Doncs les de "La cua de palla". Una col·lecció eficaçment dirigida per Manuel de Pedrolo que reclama la nostra atenció de lectors. De fet, la torna a reclamar, perquè "La cua de palla" va començar a ser publicada l'any 1963 i va anar llanguint amb un mínim èxit de públic fins a la seva desaparició, després de més de 70 títols. Ara, les demandes reiterades d'un públic ben disposat han decidit Edicions 62 a efectuar la reedició, ara com ara amb èxit. És això, fa quinze anys no era el moment d'aquesta col·lecció; ara sí. Hi ajuda, cal dir-ho, que a les escoles es llegeix novel·la policíaca, però allò que ha estat decisiu és que el públic culte ja la considera de bon ull. És cert que se n'ha llegit sempre, que el mateix públic culte en llegia, però passa que avui és com una moda, generalitzada, estesa i de bon to: una moda positiva i benvinguda."

Enric Sullà (1983)